donderdag 6 april 2023

13 angstaanjagende films die ervoor zorgen dat je uit je stoel springt (buiten horrorgenre)

Als we aan enge films denken, neigen onze gedachten naar het horrorgenre. Sommige van de meest huiveringwekkende films komen echter uit onverwachte plaatsen. Van psychologische thrillers tot sci-fi en drama, hier is de top 13 van engste films buiten het horrorgenre.

Black Swan (2010): Darren Aronofsky's film over de afdaling van een ballerina in waanzin is een psychologisch horrormeesterwerk.

Donnie Darko (2001): Deze cultklassieker combineert sci-fi, drama en horror om een ​​onvergetelijk verhaal over tijdreizen en het noodlot te creëren.

Jaws (1975): De klassieke thriller van Steven Spielberg over een mensetende haai slaagt er nog steeds in om ons bang te maken om in de oceaan te zwemmen.

The Silence of the Lambs (1991): Deze misdaadthriller bevat enkele van de meest angstaanjagende scènes uit de filmgeschiedenis, waaronder de iconische ontsnapping van Hannibal Lecter.

The Sixth Sense (1999): De bovennatuurlijke thriller van M. Night Shyamalan hield het publiek tot het einde aan het gissen, met een van de meest schokkende wendingen in de filmgeschiedenis.

Se7en (1995): De misdaadthriller van David Fincher over een seriemoordenaar die de zeven hoofdzonden gebruikt als inspiratie voor zijn misdaden, is zowel gruwelijk als tot nadenken stemmend.

Misery (1990): De roman van Stephen King over een obsessieve fan die haar favoriete auteur ontvoert, kwam tot leven in deze huiveringwekkende bewerking.

The Babadook (2014): Deze Australische film verkent verdriet, psychische aandoeningen en moederschap door de lens van een kinderboekmonster dat al dan niet echt is.

The Shining (1980): Stanley Kubricks bewerking van de roman van Stephen King over de waanzin van een gezin in een afgelegen hotel is een masterclass in psychologische horror.

The Exorcist (1973): Deze iconische horrorfilm over een jong meisje dat bezeten is door een demon, is nog steeds een van de engste films ooit gemaakt.

Rosemary's Baby (1968): Roman Polanski's film over een vrouw die zwanger wordt van het kind van de duivel is een langzame verbranding die zich opbouwt naar een angstaanjagende climax.

The Ring (2002): Gore Verbinski's Amerikaanse bewerking van een Japanse horrorfilm bevat een vervloekte videoband die iedereen die ernaar kijkt binnen zeven dagen doodt.

It Follows (2014): Deze indie-horrorfilm over een bovennatuurlijke entiteit die zijn slachtoffers meedogenloos achtervolgt, is een moderne klassieker die je over je schouder laat kijken.

Deze films bewijzen dat angst uit elk genre kan komen, en dat een goed gemaakt verhaal en sterke uitvoeringen angst kunnen creëren die je bijblijft lang nadat de aftiteling is gerold. Dus, de volgende keer dat je in de stemming bent voor een goede schrik, beperk jezelf dan niet tot horrorfilms. Je weet nooit waar je de volgende huiveringwekkende thriller kunt vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Doctor Strange's Third Eye: de betekenis van het mystieke symbool in de MCU

Doctor Strange is een populaire Marvel-superheld die zijn debuut maakte in de strips in 1963. Hij bezit een scala aan magische vaardigheden ...